Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Me|unarodni sajam knjiga i »Art Expo«

Ovogodišnji 14. međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu održat će se od 13. do 18. ožujka, najavila je predstavnica Sajma za odnose s javnošću Maja Baračkov na konferenciji za novinare održanoj tri tjedna uoči ove velike sajamske manifestacije. Sajamska manifestacija posvećena je kulturi, stoga i slogan »umjetnost izbora«. U okviru Salona knjiga bit će predstavljena i izložba umjetnosti »Art Expo«, pod pokroviteljstvom Izvršnog vijeća AP Vojvodine i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu.
Na Salonu knjiga u dvorani »Master« Novosadskog sajma nastupit će i više od 30 posto novih izdavača i knjižara. Najznačajnije izdavačke kuće u Srbiji predstavit će više desetina tisuća naslova iz beletristike, popularne i stručne literature, te rječnika i udžbenika za učenje stranih jezika. Sajamski popusti, kako se i očekuje, bit će zastupljeni na gotovo svim štandovima izlagača. Među sudionicima bit će i tiskanih medija kao i proizvođača školskog i kancelarijskog pribora.
ART EXPO: U okviru izložbe »Art Expo« održat će se internacionalni simpozij »Umjetnost novih identiteta«, čime ona dobiva međunarodnu dimenziju. Sudionici će biti ugledni povjesničari umjetnosti i likovni kritičari iz država bivše Jugoslavije, te iz Mađarske, Rumunjske i Slovačke. Tema simpozija upućuje na razmatranje umjetničkih tendencija u uvjetima novoformiranih država, što će zasigurno donijeti značajna saznanja o aktualnim umjetničkim zbivanjima ove specifične europske regije. Predstavnica iz Hrvatske na ovom simpoziju bit će Sabina Salamon, voditeljica Gradske galerije u Labinu i direktorica simpozija mediteranskih skulptura »Dubrova-Labin«.
TONI PARSONS: Specijalni gost u ponedjeljak, 17. ožujka, bit će engleski književnik Toni Parsons, poznat po bestselerima »Čovjek i dječak«, »Čovjek i žena«, »Naše nezaboravljene priče« i drugima. 
»Iako još nije punoljetan, Salon knjiga u Novom Sadu je već odavno stao na svoje noge, drugim riječima, postao je manifestacija koja ima individualnost, izvesnu samostalnost i prepoznatljivost u odnosu na druge izložbene sajamske priredbe«, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Savjeta Salona knjiga dr. Zoran Đerić.
Na velikoj književnoj manifestaciji »Dani Laze Kostića« izdavači i pisci različitih žanrova predstavit će se brojnim posjetiteljima. Koncepcija manifestacije predviđa da se svi programi održavaju u središtu izloženih knjiga.
Di. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika